- Het kabinet hoopt begin maart de 1,5 meter-regel en de mondkapjes af te kunnen schaffen.
- Bij festivals zou er vanaf dan gevraagd worden om een negatieve test.
- Voor volgende week staan er mogelijk ook versoepelingen gepland, al is nog niet helemaal duidelijk welke deze zullen zullen zijn.
- Lees ook: Tweede Kamer torpedeert plan voor invoering 2G bij coronacheck.
Het kabinet hoopt begin maart de meest coronamaatregelen af te kunnen schaffen, waaronder het mondkapje en de 1,5 meterregel. Bij grote festivals en evenementen moeten mensen een negatieve test kunnen laten zien. Het kabinet wil wel eerst van het Outbreak Management Team (OMT) horen of de versoepelingen verantwoord zijn.
Eind deze maand zouden mogelijk al nachthoreca, festivals en ongeplaceerde evenementen open kunnen voor mensen die negatief getest zijn. Verdergaande stappen worden, als de deskundigen dat verantwoord achten, waarschijnlijk dan begin maart doorgevoerd. Mogelijk worden deze versoepelingen aangekondigd op de coronapersconferentie van 8 maart, maar zeker is dat niet.
Rutte: kans op versoepelingen coronaregels ‘echt wel groot’
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zijn “voorzichtig optimistisch” over de coronacijfers. “Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt naar verhouding de druk op de zorg heel erg mee”, zei Kuipers. Rutte acht “de kans echt wel groot dat er versoepelingen mogelijk zijn”. Ze willen niet zeggen welke versoepelingen het kabinet nu overweegt.
Woensdagochtend was er een extra ministerraad, waar Rutte niet bij aanwezig was. Volgens Kuipers is slechts gesproken over procedures: “wat moet er in de tussentijd precies allemaal gebeuren”. Rutte zegt dat dat nodig is omdat in de wet staat dat de Kamer een week de tijd moet krijgen om zich over versoepelingen van coronaregels te buigen. Dat zou betekenen dat versoepelingen die dinsdag worden aangekondigd niet het weekend daarop kunnen ingaan, maar pas in de week daarna.
Volgens Rutte overweegt het kabinet nu om nog voor het weekend aan de Tweede Kamer te laten weten welke maatregelen overwogen worden: "een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket". Daarbij zal het kabinet wel duidelijk moeten maken dat misschien niet al die versoepelingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld omdat de adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) ze nog niet verstandig vinden.
Als het kabinet het inderdaad op die manier zal doen, zou dat wel betekenen dat in de komende dagen al duidelijk wordt welke coronaregels dinsdag in ieder geval niet van tafel gaan. Zonder verder uit te wijden zei premier dat er ook nog "een andere juridische constructie" mogelijk is om snel te kunnen versoepelen, hoewel dat volgens hem "geen fraaie" is.
Kuipers en Rutte gingen niet in op vragen over de concrete maatregelen die nu aan bod gekomen zijn. Ingewijden meldden eerder woensdag dat wordt gesproken over verruiming van de openingstijden en toegangsregels voor de horeca, het intrekken van het thuiswerkadvies en meer mogelijkheden voor evenementen en festivals.
Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om naar de virussituatie te kijken. "Dan discussiëren we verder met de collega's in de ministerraad. Wat kan er en wat zijn de risico's en de praktische implicaties", zei Kuipers. Ook hij zei te hopen op versoepelingen. "Dat willen we allemaal", aldus de minister. "Het kabinet en de hele samenleving. Wát nou precies kan, dat is echt iets om volgende week verder te bespreken."
Meer over de coronamaatregelen:
- Kabinet geeft prioriteit aan het openhouden van de samenleving: toegang tot zorg en sociaal-economische belangen gaan even zwaar wegen
- Kabinet stelt omstreden 2G-plannen opnieuw uit – minister Kuipers wil meer onderzoek naar de maatregel
- Werknemers willen ook na corona meer zeggenschap over de werkplek – ruim 14% wil voortaan alleen nog maar thuiswerken
- Steeds meer bedrijven vragen personeel terug te keren naar kantoor – werknemers maken zich daar zorgen over, zeggen vakbonden